neděle 10. dubna 2011

Maruščin první a hned velmi úspěšný šachový turnaj!

Neuvěřitelné!
Babička minulý týden v Českém Brodě "najela" na pana Paukerta, jaká je prý Maruška dobrá šachistka a jak jí to jde a jak je skvělá ...
Pan Paukert - dost neochotně - souhlasil, že si s Maruškou v úterním šachovém kroužku začátečníků zahraje.
V úterý jsme přijeli do Řevnic. Maruška samozřejmě na první pohled neoslnila. Ale potom se "otrkala" a začala "kosit" jednoho kluka za druhým. To už se pan Paukert zarazil a hned, že Marušku nasadí do šachového turnaje dětí do 8 let, který se hrál tuto sobotu, 9/4/2011. Dvakrát nadšená jsem z toho nebyla - jednak jsem měla strach, jestli to Maruška zvládne, potom mi bylo jasné, že budu muset jet já (Luboš si nutně potřebuje odpočinout) a za třetí - je to v sobotu a navíc mám ten den narozeniny. Nicméně, jak babička, tak pan Paukert mě přesvěčili.
Tak jsme vyrazili v sobotu ráno do Jílového u Prahy, kde se turnaj hrál. V Řevnicích jsme nabrali pana Paukerta a v klidu jsme dorazili do Jílového.
Samotný turnaj byl pro mě noční můra - Maruška hrála hrozně - jak šachy nehraju a neumím - viděla jsem všechny chyby, které udělala, zbytečné tahy, neschopnost dát mat - hrůza!!! První partii prohrála a to mi stačilo - odklidila jsem se do jídelny, kde poučení a rozumní rodiče čekali na své ratolesti, které jim vždy doběhli říct, jak dopadli. Nevím, jestli se Maruška rozehrála nebo se zbavila trémy, ale další 3 partie vyhrála a jednou patovala.

Více kopíruji z webu jejího trenéra:

Krajský přebor nejmladších dětí

Druhou větší akcí v nabitém dubnovém programu pro nás byl krajský přebor dětí do osmi let, tedy ročníků narození 2003 a mladších. V kroužcích několik chlapců tohoto věku máme a u Jirky Kolomazníka (nar. 2004) a Matěje Šinágla (2004) jsme předpokládali i možnost slušného umístění, i když rozvržení sil v kraji se v této kategorii odhaduje jen velmi těžko. Původně se měli zúčastnit oba, Matěj ale nakonec nejel. Jirka přesto nebyl sám, pár dní před akcí poprvé přišla na šachový kroužek dosud nejmladší šachistka, která jej kdy navštěvovala, Marie Karpecká (nar. 2006), jejíž bratr Jan (2001) už šachy úspěšně hraje (uspěl např. na nedávném krajském přeboru mládeže v rapid šachu). Rychle se ukázalo, že čtyřletá Maruška šachy docela ovládá, baví jí to a že chtěla hrát už na minulém turnaji, tak jsme ji na krajský přebor v nejmladší kategorii přihlásili také.
Jirkovi turnaj nevyšel a s 1,5 bodem ze sedmi možných skončil v závěru konečného pořadí. O lepší umístění v této kategorii se ale ještě může ucházet příští rok a že to v jeho silách je už opakovaně dokázal na jiných turnajích. Všeobecným překvapením ale byl výkon Marušky Karpecké, která sice byla s přehledem nejmladší účastnicí turnaje, ale po prohrané první partii soustředěnou hrou čtyřikrát za sebou bodovala, což ji vyneslo až na průběžné 8. místo po pátém kole. Poslední dvě kola sice prohrála i tak jí to ale stačilo na celkové 17. místo, 4. místo v dívkách do osmi let a stříbrnou medaili mezi dívkami do šesti let. I to bylo na nejmladší účastnici hrající svůj první turnaj vynikající, mohlo to ale být i lepší, obě závěrečné partie měla Maruška vyhrané a zcela vyhraná byla i pozice ve druhém kole, která skončila patem. Na druhé straně ale zase bylo při výhrách několikrát štěstí na straně Marušky, takže není proč truchlit, zvlášť když si uvědomíme, že může v této kategorii nastoupit ještě v následujících třech ročnících.






Žádné komentáře:

Okomentovat